Πως αξιολογούμε ένα Ελαιόλαδο;

sΠως αξιολογούμε ένα Ελαιόλαδο;

Η δοκιμασία και η αξιολόγηση του Ελαιολάδου είναι πολύ σημαντική και είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά στο Ελαιοτριβείο μας.

Τα βασικά βήματα για να δοκιμάσουμε το Ελαιόλαδο είναι:

  1. Βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα ποτηράκι, το σκεπάζουμε με την μία παλάμη και το κρατάμε από κάτω με την άλλη παλάμη για ένα λεπτό για να ζεσταθεί έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καλύτερα τα αρώματα του.

  1. Πλησιάζουμε το ποτηράκι κοντά στην μύτη μας και αναπνέουμε αργά και βαθειά μία ή και δύο φορές, δίνοντας προσοχή να ξεχωρίσουμε τα αρώματα του ελαιολάδου.

  1. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο στόμα μας και το αφήνουμε να κυλήσει αργά - αργά προσέχοντας να μην το καταπιούμε αμέσως.

  1. Ανοίγουμε τα χείλη μας και ρουφάμε λίγο αέρα ανάμεσα από τα κλειστά δόντια. Ανοιγοκλείνουμε το στόμα 1-2 φορές για να αντιληφθούμε καλύτερα τα αρώματα του ελαιολάδου. Καταπίνουμε αργά το ελαιόλαδο και στα επόμενα 2-5 δευτερόλεπτα προσέχουμε αν θα αισθανθούμε στην αρχή μια πικράδα ή ένα κάψιμο (πικάντικο) στον λαιμό.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αξιολόγηση του ελαιολάδου βασισμένη στα χαρακτηριστικά που βρήκαμε, θετικά ή και αρνητικά.

Τα χαρακτηριστικά ενός ελαιολάδου καλής ποιότητας:

Σε ένα καλό ελαιόλαδο ξεχωρίζει το “φρουτώδες άρωμα ελιάς”, δηλαδή ένα ευχάριστο άρωμα που συνήθως μας θυμίζει τη μυρωδιά του καρπού της ελιάς, του φύλλου που τρίβουμε στα δάχτυλα μας, φρεσκοκομμένο χόρτο ή μυρωδιές φύλλου ντομάτας, αγγινάρας, φρέσκου αμύγδαλου και άλλων λαχανικών, φρούτων ή λουλουδιών όπως π.χ από εσπεριδοειδή.

Τέλος, ένα καλό ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση στο στόμα που είναι λίγο “πικρή” και “πικάντικη” (καυτερή) στην αρχή του λαιμού

Λέμε ότι ένα ελαιόλαδο είναι πιο ποιοτικό όσο περισσότερο πικρό ή καυτερό το αισθανόμαστε στο στόμα ή το λαιμό μας.

Αυτή η αίσθηση του πικρού και του πικάντικου οφείλεται στην παρουσία κάποιων ουσιών που λέγονται πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό stress εμποδίζοντας και την οξείδωση της κακής χοληστερόλης.

Τα χαρακτηριστικά ενός ελαιολάδου κακής ποιότητας:

Ένα κακής ποιότητας ελαιόλαδο έχει συνήθως κάποιες δυσάρεστες οσμές ή γεύσεις δηλαδή “οργανοληπτικά” ελαττώματα. ¨Ένα από τα πιο συχνά ελαττώματα είναι το τάγγισμα, που δημιουργείται όταν βρίσκεται πολύ καιρό σε επαφή με τον αέρα. Το “ταγγό” λάδι έχει μια οσμή που θυμίζει μπαγιάτικα καρύδια ή φιστίκια, ή παλιά λαδομπογιά στο κουτί.

Άλλα ελαττώματα είναι το “οινώδες” ή “οξώδες” που θυμίζει μυρωδικά κακού κρασιού ή ξυδιού, ή “μούχλα”, που θυμίζει την μούχλα σε υγρά υπόγεια.